Namen en Nummers

Namen en Nummers

Unieke en persoonlijke dodenherdenking

Het Kastanjeplein in de Amsterdamse Oosterparkbuurt is op 4 mei opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. Gedurende de dag komen honderden mensen langs om een van de 2800 joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken en symbolisch thuis te brengen. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon in 2012, is inmiddels een lokale traditie aan het worden.

De rituele ruimte

In het midden van het Kastanjeplein tref je een grote plattegrond van de buurt aan, die gemaakt is van houten planken. Op kleurrijke houten bordjes zie je namen geschreven van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en vermoord. Op deze plek kun je hen herdenken en symbolisch terugbrengen naar hun straat en hun huis.

De rituele route

Als je de rituele ruimte binnenstapt krijg je uitleg over de procedure. Bij het Tijdkantoor krijg je rituele tijd uitgereikt. Uit een monumentaal opgestelde archiefkast kies je de naam van een persoon die je ‘terug naar huis’ wilt brengen. Aan werktafels versier je een bordje en schrijft daarop de naam. Het plankje met de naam leg je vervolgens in de grote plattegrond op de plek van het oorspronkelijke woonhuis. Het thuisbrengen ontroerd. Je krijgt vervolgens een kop thee aangeboden en je kunt jouw ervaringen en gedachten delen met anderen.  

             Help om de waanzinnig hoge aantallen slachtoffers te humaniseren! Doneer via onze Crowdfunding.

DSC_0019DSC_0007DSC_0345

Waarom?

Intieme beleving

Namen en Nummers is een op maat gemaakte beleving zodat je je kunt identificeren met de joodse slachtoffers. Bij Namen en Nummers wordt op verschillende manieren het innerlijke proces van herdenken aangesproken. Je krijgt de tijd om stil te staan en het gejaagde stadsleven los te laten en het ritueel in verschillende stappen te ondergaan. Jouw creativiteit wordt aangesproken waardoor je bijdraagt aan een groeiend kunstwerk. Dit proces van herdenken en bezinning raakt aan menselijke gevoelens als angst voor verdrukking en verlies van vrijheid.

Joodse slachtoffers Oosterparkbuurt

In 2008 krijgt kunstenares Ida van der Lee de link van Joodsmonument.nl  doorgestuurd van haar buurjongen.  Ida woonde 27 jaar op de Vrolikstraat 281-3. Ida: ‘Uit die straat alleen al zijn 1200 Joden weggevoerd. En in mijn huis woonden dus een Joods echtpaar. Allemaal tijdens de holocaust weggevoerd en vermoord. Ik vond het schokkend dat ik en anderen dat niet wisten. Daarin wilde ik verandering brengen.

Bijzondere dodenherdenking Kastanjeplein

Ik heb  daarom het community art project Namen en Nummers bedacht. Het maken van de naambordje is een intense ervaring. Zelf de naam schrijven en je creativiteit inzetten om er iets moois van te maken geeft het gevoel dat je werkelijk iets voor de slachtoffers kunt doen. De aandacht die je eraan besteed brengt ze een heel klein beetje terug. Door het symbolisch thuisbrengen sluit je een slachtoffer, een uniek persoon, in je hart. Het stratenmonument groeit elk jaar met meer namen. We werken toe naar volledigheid met alle 2800 gedeporteerde bewoners uit deze buurt. Hopelijk is het in 2020 klaarNamen en Nummers Amsterdam

Programma

Namen en Nummers 2018

Donderdag 3 mei van 13 - 17 uur: Place making Kastanjeplein 

Lijkt het je leuk om mee te helpen om het plein in te richten? Kom langs. We gaan o.a. verhalenslingers rijgen van proppen papier en die in de bomen hangen en de spoorlijn op de stoeprand tekenen. 

Vrijdag 4 mei van 11 - 20:15 uur Herdenking Kastanjeplein, Amsterdam-Oost

11:00 - 19:30 uur: het doorlopen van het ritueel waarin je een joods slachtoffer symbolisch thuis kan brengen. 

19:30 - 20:15 uur: herdenking met klank, zang en bloemen leggen o.l.v. Emma Rekers

Zaterdag 5 mei van 17 - 20 uur Na Nu is aan U Kastanjeplein, Amsterdam-Oost

  1. vrijheidsmaaltijd: zelf eten meenemen en op een tafel zetten
  2. middels een leuk ritueel deel je met buurtgenoten verhalen over de buurt
  3. de verhalen worden in een grote plattegrond van de buurt geschreven of getekend.

Voorprogramma april 2018

Van begin april tot medio mei:  Crowdfunding Voor je buurt.  

6 april: kunsteducatie voor kinderen van de  Linnaeusschool: gesprek over de oorlog, dan naambordjes maken.

12 april van 19:30 uur - 22:00 uur:Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Lezing door historicus Peter Hermans over het Oosterpark in oorlogstijd en een toelichting op Namen en Nummers door  kunstenaar Ida van der Lee, daarna workshop naambordjes maken. Speciaal voor Vrienden van het Oosterpark, voor 4 mei organisatoren en voor de vrijwilligers. 

17 april18 uur tot 21 uur: migranten vereniging Assadaaka: gesprek over de oorlog en naambordjes maken 

23 april kunsteducatie voor de kinderen van de Barbaraschool: gesprek over de oorlog, vervolgens naambordjes maken

Wie?

_MG_0002-2 - versie 2

Ida van der Lee is beeldend kunstenaar en heeft zich gespecialiseerd in rituele kunst en community art. Ida woonde van 1985 tot 2011 in de Vrolikstraat. In haar huis woonden tot 1941 Eliazer Bas en Naatje Bas Peperwortel, ze zijn beiden in Auschwitz omgekomen. In 1999 heeft ze in de Vrolikstraat het kunstproject Wasgoed is Goed’ uitgevoerd. De straat werd volgehangen met wasgoed. Ook heeft ze de traditie van Allerzielen weer nieuw leven in geblazen. Op de Nieuwe Ooster heeft ze haar eerste editie van Allerzielen Alom gerealiseerd. Meer weten over Ida van der Lee en haar kunstprojecten? Kijk dan op idavanderlee.nl

Medewerkers 2018:

Buurtcomité:  Amos Frank, Bert Runhaar, Ieke Ginjaar. Vrijwilligers: Channa Al, Joep Bajema, Annemiek Bakker,  Anne Berk, Eleonoor van Beusekom, Pierre de Boer, Roelie Boon, Pierre de Boer, Grady van den Bosch, Froukje Dijkshoorn, Peet van Duijnhoven, Nini van Driel, Caecilia van der Drift, Marieke van Eijkelen, Hans Elsinga, Judith van Ensel, Aurea Fernandes, Saar Frieling, Marja aan ‘t Goor, Anne Goossensen, Jack en Alice de Groot, Mijke de Hartog, Aad Hekker, Anna Hekker, Peter Hermans, Isam, Ihossin, Catherine Jonkhoff, Judith, Marella Karpe, Noor Karpe, Peter Kersbergen, Oksana Khrebstova, Magdalena Koopmans,  Heather Kurzbauer, Yael Kurzbauer, Anne Marieke Kussendrager, Suze de Lang, Mirjam Makkenze, Daphne Meijer, Judith Ment, Mohammed, Amy Molin, Ellen Mulder, Elly Overman, Denise Payne, Anne Marie en Lisa Pilon, Reezy, Mieke Richter, Lia Rijnhart, Edmund de Ru, Rita Rutten, Noa van Scherpenzeel, Emmi Schumacher, Isabelle Schuurmans, Anja Slagt- Koning, Sylvia van Steenis, Liesbeth Stoute, Monique Thoonsen, Hatice Tumer, Jan Visser, Biem Vlaming, Bert Vuurberg, Henriette van der Waal, Bill Wei, Liesbeth Weinans   Productiemedewerkers: Itie Langeland, Mike de Koning, Emma Terra, Joemie Moes, Freddie Walker  Muziekprogramma: o.l.v. Emma Rekers met  zangers: Rutger Grotius, Mattijs van de Woerd, Florian Gerritsen, Charlie Berendsen, Bart Notelaers, Marion Oskamp, Marjolein Roeleveld, Barbara van Os, Leonie Bruggeman, Nellie Bodt, Helena Koning, Emily Den. Sophie van Weeren, Elsbeth Fontein  Catering: Mahwash Aziz   Samenwerkingen: Amsterdams 4 en 5 mei Comité, Geheugen van Oost, Kastanjehof woonzorg centrum, Oorlog in mijn buurt, Vrienden van het Oosterpark Financiering: Amsterdams 4 en 5 mei Comité,  gemeente Amsterdam (subsidie regelingen: diversiteit, 4 en 5 mei), Prins Bernard Cultuurfonds, VSBfonds, Crowdfunding voor je Buurt. Sponsoren: ABG Parochie, Albert Heijn, Bakkerij Hartog, Hotel Manor, Kastanjehof, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Stadshout Amsterdam. Workshops: Assadaaka, Linnaeusschool, Barbaraschool, Koninklijk Instituut voor de Tropen,  Dynamo Oosterpark en Biko.

 

 

Foto’s

« 1 van 2 »

Nieuws

IMG_3751

Vrijheidsmaaltijd op het Kastanjeplein

Sinds 2017 is het programma uitgebreid naar 5 mei met een vrijheidsmaaltijd en een ritueel waarbij verhalen vertellen leuk en makkelijk is. Wij zorgen voor de tafels en banken. De deelnemers vragen we eten en drinken mee te nemen en op de tafel te zetten. Je leert je buurt en de buurtbewoners beter kennen. Een […]

Amsterdam. 4 mei 2017. Voorzitter 4 en 5 mei comite, Gerdie Verbeet, neemt deel aan het tijdelijk monument “Namen en Nummers”  van kunstenares Ida van der Lee, 4 mei herdenking op Kastanjeplein.
Het plein is opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon, is inmiddels een lokale traditie aan het worden en wordt voor de vijfde keer georganiseerd.
In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote kaart van de buurt uitgelegd. Op kleurrijke plankjes staan namen geschreven. Het zijn namen van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en nimmer zijn teruggekeerd.

Job Cohen en Gerdi Verbeet herdenken

Job Cohen (voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei Comite) en Gerdi Verbeet (voorzitter Nationaal Comite 4 en 5 mei) bezochten Namen en Nummers in 2017. Niet voor een toespraak, maar om zelf te herdenken en het ritueel te herdenken. Job Cohen: ‘een indrukwekkende campagne: zo gaan de namen van de joodse slachtoffers niet teloor. Namen […]

IMG_5233

Stadshout voor naambordjes

Stadshout Amsterdam geeft Amsterdamse bomen op duurzame wijze een tweede leven in eigen stad. n 2012 kochten we onze eerste lading hout voor de naambordjes. Na 5 jaar zijn we er doorheen. Bij ons bezoek aan de zagerij bleek dat er nog een stapel planken lag die gebruikt waren voor Tafels van Verbinding voor de […]

Bekijk al het nieuws

Contact opnemen

Address: ida[at]idavanderlee.nl

Partners

Financiële ondersteuning 2017

Schermafbeelding 2014-08-26 om 22.57.16  Schermafbeelding 2015-03-17 om 11.03.26Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.48.22

 

Financiële ondersteuning 2012 t/m 2016

   170-002-IMPACT-logo_Rood_2   Schermafbeelding 2014-08-26 om 22.57.16 Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.48.22               Schermafbeelding 2015-03-17 om 11.03.26