Namen en Nummers

Namen en Nummers

Unieke en persoonlijke dodenherdenking

Het Kastanjeplein in de Amsterdamse Oosterparkbuurt is op 4 mei ingericht als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. Gedurende de dag komen honderden mensen langs om een van de 2800 joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken en symbolisch thuis te brengen. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon in 2012, is inmiddels een lokale traditie aan het worden.

De rituele ruimte

In het midden van het Kastanjeplein tref je een grote plattegrond van de buurt aan, die gemaakt is van houten planken. Op kleurrijke houten bordjes zie je namen geschreven van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en vermoord. Op deze plek kun je hen herdenken en symbolisch terugbrengen naar hun straat en hun huis.

De rituele route

Als je de rituele ruimte binnenstapt krijg je uitleg over de procedure. Bij het Tijdkantoor krijg je rituele tijd uitgereikt. Uit een monumentaal opgestelde archiefkast kies je de naam van een persoon die je ‘terug naar huis’ wilt brengen. Aan werktafels versier je een bordje en schrijft daarop de naam. Het plankje met de naam leg je vervolgens in de grote plattegrond op de plek van het oorspronkelijke woonhuis. Het thuisbrengen ontroerd. Je krijgt vervolgens een kop thee aangeboden en je kunt jouw ervaringen en gedachten delen met anderen. 

Help om de waanzinnig hoge aantallen slachtoffers te humaniseren! Doneer via onze Crowdfunding.

 DSC_0354DSC_0023Amsterdam. 4 mei 2017. Voorzitter 4 en 5 mei comite, Gerdie Verbeet, neemt deel aan het tijdelijk monument “Namen en Nummers” van kunstenares Ida van der Lee, 4 mei herdenking op Kastanjeplein. Het plein is opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon, is inmiddels een lokale traditie aan het worden en wordt voor de vijfde keer georganiseerd. In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote kaart van de buurt uitgelegd. Op kleurrijke plankjes staan namen geschreven. Het zijn namen van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en nimmer zijn teruggekeerd.

Waarom?

Intieme beleving

Namen en Nummers is een op maat gemaakte beleving zodat je je kunt identificeren met de joodse slachtoffers. Bij Namen en Nummers wordt op verschillende manieren het innerlijke proces van herdenken aangesproken. Je krijgt de tijd om stil te staan en het gejaagde stadsleven los te laten en het ritueel in verschillende stappen te ondergaan. Jouw creativiteit wordt aangesproken waardoor je bijdraagt aan een groeiend kunstwerk. Dit proces van herdenken en bezinning raakt aan menselijke gevoelens als angst voor verdrukking en verlies van vrijheid.

Joodse slachtoffers Oosterparkbuurt

In 2008 krijgt kunstenares Ida van der Lee de link van Joodsmonument.nl  doorgestuurd van haar buurjongen.  Ida woonde 27 jaar op de Vrolikstraat 281-3. Ida: ‘Uit die straat alleen al zijn 1200 Joden weggevoerd. En in mijn huis woonden dus een Joods echtpaar. Allemaal tijdens de holocaust weggevoerd en vermoord. Ik vond het schokkend dat ik en anderen dat niet wisten. Daarin wilde ik verandering brengen.

Bijzondere dodenherdenking Kastanjeplein

Ik heb  daarom het community art project Namen en Nummers bedacht. Het maken van de naambordje is een intense ervaring. Zelf de naam schrijven en je creativiteit inzetten om er iets moois van te maken geeft het gevoel dat je werkelijk iets voor de slachtoffers kunt doen. De aandacht die je eraan besteed brengt ze een heel klein beetje terug. Door het symbolisch thuisbrengen sluit je een slachtoffer, een uniek persoon, in je hart. Het stratenmonument groeit elk jaar met meer namen. We werken toe naar volledigheid met alle 2800 gedeporteerde bewoners uit deze buurt. Hopelijk is het in 2020 klaarNamen en Nummers Amsterdam

Programma

Namen en Nummers 2019

Herdenkingsritueel Kastanjeplein, Amsterdam-Oost
 • Zaterdag 4 mei van 11:00 uur  - 20:15 uur
  • 11:00 - 18:30 uur: naambordjes maken en een joods slachtoffer symbolisch thuisbrengen. 
  • 19:30 - 20:15 uur: herdenking met klank, zang en bloemen leggen o.l.v. Emma Rekers
Vrijheidsmaaltijd Na Nu is aan U Kastanjeplein, Amsterdam-Oost
 • Zaterdag 5 mei van 13 - 16 uur 
  • vrijheidsmaaltijd: zelf eten meenemen en op een tafel zetten
  • middels een ritueel deel je met buurtgenoten verhalen over de buurt
  • de verhalen worden in een grote plattegrond van de buurt geschreven of getekend.
Crowdfunding Voor je buurt
 • Van 19 april tot 19 mei:
Presentaties
 • Dinsdag 12 maart: partnerbijeenkomst Amsterdams 4 en 5 mei Comite 
 • Donderdag 14 maart: atelier Wenckebachweg 144 -148
 • Donderdag 4 april van 19:30 - 22:00 uur: Koninklijk Instituut in de Tropen. 
Schoolprogramma's en workshops
 • 11 leerlingen van het Nicolaas Lyceum lopen elk 30 uur stage 
 • 2 leerlingen van de Amsterdam International Community School
 • 3 en 12 april:  Basisschool st. Barbara
 • 8 april en 10 april: Montessori College
 • 9 april Basisschool Linnaeus  
 • 9 en 23 april: Metis Montessori Lyceum
 • 15 april: Odensehuis, inloophuis voor mensen met dementie
 • 18 april: Assadaaka Community voor migranten
Voorbereidingen vrijwilligersteams
 • Zaterdagen 24 november, 16 februari, 14 april:  klus middagen  
 • Dinsdag 23 april van 10 - 12, van 14 - 16, van 19 - 21 uur: Flyeren 
 • Dinsdag 23 april 10 - 12 uur: Tijdkantoor 
 • Dinsdag 23 april 19 - 21 uur: 5 mei Vrijheidsmaaltijd
 • Woensdag 24 april 10 - 12 uur: Hoogste Tijd
 • Woensdag 24 april 15 - 17 uur:  Nazit
 • Woensdag 24 april 19 - 21 uur: Werktafels
 • Donderdag 25 april 10 - 12 uur:  Ontvangst
 • Donderdag 25 april 14 - 16 uur:  Catering
 • Donderdag 25 april 19-21 uur: Stratenmonument / Naambordjes
 • Vrijdag 26 april 10 - 12 uur: Spoor
 • Vrijdag 26 april 14 - 16 uur: Archief
 • Woensdag 1 mei 15 - 17 uur: opbouw, afbouw, inrichten, transport
 • Vrijdag 3 mei 13 - 17 uur: inrichten Kastanjeplein
 • Zaterdag 18 mei 10 - 13 uur: evaluatie met lunch
Zangrepetities
 • Zondag 14 april 14:00 - 17:00 uur, atelier 
 • Zondag 28 april 18:30 uur - 21:00 uur, atelier
 • Maandag 29 april 18:30 uur - 21:00 uur, atelier
 • Vrijdag 3 mei 19:00 uur - 21:00 uur, Kastanjeplein
Uitvoeringen
 •  Zaterdag 4 mei van 11:00- 20:00 uur: herdenkingsritueel Namen en Nummers op het Kastanjeplein
 •  Zondag 5 mei van 13:00 - 16:00 uur: vrijheidsmaaltijd Na Nu op het Kastanjeplein.

 

 

 

Wie?

_MG_0002-2 - versie 2

Ida van der Lee is beeldend kunstenaar en heeft zich gespecialiseerd in rituele kunst en community art. Ida woonde van 1985 tot 2011 in de Vrolikstraat. In haar huis woonden tot 1941 Eliazer Bas en Naatje Bas Peperwortel, ze zijn beiden in Auschwitz omgekomen. In 1999 heeft ze in de Vrolikstraat het kunstproject Wasgoed is Goed’ uitgevoerd. De straat werd volgehangen met wasgoed. Ook heeft ze de traditie van Allerzielen weer nieuw leven in geblazen. Op de Nieuwe Ooster heeft ze haar eerste editie van Allerzielen Alom gerealiseerd. Meer weten over Ida van der Lee en haar kunstprojecten? Kijk dan op idavanderlee.nl

Credits 2019. Financiering: VSBfonds, gemeente Amsterdam, Amsterdams 4 en 5 mei Comite, crowdfunding Voor je Buurt. Buurtcomité Anna Hekker, Bert Runhaar, Emmi Schumacher, Gerrie Buijze, Ieke Ginjaar. Vrijwilligers: Aad Hekker, Amos Frank, Anna Hekker, Anne van Oudheusden-Stodel, Anja Slagt - Koning, Anne Berk, Anne Goossensen, Annemiek Bakker, Aurea Fernandes, Bert Runhaar, Bert Vuurberg, Bill Wei, Caecilia van der Drift, Catherine van Lingen-Thiébaut, Cecile Clappers, Daphne Meijer, Denise Payne, Edmond de Ru, Eline Arisse, Ellen Mulder, Ellen Ros, Elly Overman, Emmi Schumacher, Emmie Leenen, Erik Kemp, Erin van Alten, Fleur Botman, Frans Janssen, Frits Wegenwijs, Geesje Tomassen, Gerrie Buijze, Grady van den Bosch, Hans Elsinga, Hatice Tumer, Ieke Ginjaar, Inge Wildschut, Jaap Slagt, Jansje Stodel, Joanna Wojtkowiak, Jose Taekema, Judith Ensel, Lia Rijnhart, Lida van Dijk, Liesbeth Stoute, Liesbeth Weinans, Lilian de Bruijn, Lucas van Roijen, Magdalena Koopmans, Marella Karpe, Marian van Kleinwee, Margriet Minnema, Marleen van Ark, Martine van Erkel, Mieke Vergeer, Mirjam Makkenze, Nicoline van der Heijden, Oksana Khrebtova, Peter Kersbergen, Pierre de Boer, Riky Smid, Rita Rutten, Rene Philippus, Saar Frieling, Sander Hartog, Sietske Kemp,  Soxna Fall, Suzanne Esser, Sylvia van Steenis, Trix Reijn, Wendela Kloosterman. Muziek: Bas van Waard, Margareth Iping, Simone en Ruloff Manuputty  Zang o.l.v. Emma Rekers met: Anna Hekker, Anna Hulzink, Anna Vera Verschuur, Anne Brattinga, Barbara van Os, Bart Notelaers, Bert Runhaar, Bert Blanken, Betty Niesing, Caecila van der Drift, Cecile Clappers, Cintha van de Hanenberg, Clara Rekers, Elly Overman, Ellen Ros, Emily, Emmie Leenen, Fleur Botman, Gerda Peet, Helena Koning, Helma Brouwer, Helmi, Ientje Hazewinkel, José Anne Berk, Lida van Dijk, Lieke Maier, Lydia  Scholte, Marian Iping, Marion Oskamp, Mariska van Rijn, Marjolijn Roel, Marloes Vermijs, Martine van Erkel, Nelly, Nina van Veen, Nytka van Nieuwkoop, Peter Rijnsburger, Pieter Blomjous, Saar Frieling, Sara Frances, Simone Mannuputy, Sjieka, Sophie van Weeren, Soxna Hall, Suze, Tatiana de la Fuente, Trees Pels, Trix Reijn, Ulrike Siems, Vera Vlot, Wendela Kloosterman, Wies Blomjous, Yatha Bijlstra.  Sponsoren: AnnaBon kerk - ABG Parochie, Albert Heijn, bakker Hartog, Hotel Manor, Kastanjehof, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Stadshout Amsterdam, Student Verhuisservice, woonzorgcentrum Kastanjehof. Partners: Amsterdams 4 en 5 mei Comite, gemeente Amsterdam, Joods Historisch Museum, woonzorgcentrum Kastanjehof. Workshops, schoolprogramma's, maatschappelijke stages: Assadaaka Community, Barbara School, Linnaeusschool, Metis Montessori Lyceum, Montessori College Oost, Nicolaas Lyceum, Amsterdam International Community School, Odensehuis.  

Concept, artistiek en zakelijke leiding: Ida van der Lee. Productie assistenten: Itie Langeland en Mirjam Makkenze. Techniek en transport: Ko Schuurmans, Emma Terra. Catering: Mahwash Aziz Fotografie: Huib van Wersch

 

 

 

Foto’s

« 1 of 2 »

Latest news

IMG_3751

(Nederlands) Vrijheidsmaaltijd op het Kastanjeplein

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Amsterdam. 4 mei 2017. Voorzitter 4 en 5 mei comite, Gerdie Verbeet, neemt deel aan het tijdelijk monument “Namen en Nummers” van kunstenares Ida van der Lee, 4 mei herdenking op Kastanjeplein.
Het plein is opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon, is inmiddels een lokale traditie aan het worden en wordt voor de vijfde keer georganiseerd.
In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote kaart van de buurt uitgelegd. Op kleurrijke plankjes staan namen geschreven. Het zijn namen van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en nimmer zijn teruggekeerd.

(Nederlands) Job Cohen en Gerdi Verbeet herdenken

Sorry, this entry is only available in Dutch.

IMG_5233

(Nederlands) Stadshout voor naambordjes

Sorry, this entry is only available in Dutch.

See all our news

Contact opnemen

Address: ida[at]idavanderlee.nl

Partners

Financiële ondersteuning 2017

Schermafbeelding 2014-08-26 om 22.57.16  Schermafbeelding 2015-03-17 om 11.03.26Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.48.22

 

Financiële ondersteuning 2012 t/m 2016

   170-002-IMPACT-logo_Rood_2   Schermafbeelding 2014-08-26 om 22.57.16 Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.48.22               Schermafbeelding 2015-03-17 om 11.03.26