Namen en Nummers

Namen en Nummers

Unieke en persoonlijke dodenherdenking

Het Kastanjeplein in de Amsterdamse Oosterparkbuurt is op 4 mei opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. Gedurende de dag komen honderden mensen langs om een van de 2800 joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken en symbolisch thuis te brengen. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon in 2012, is inmiddels een lokale traditie aan het worden.

De rituele ruimte

In het midden van het Kastanjeplein tref je een grote plattegrond van de buurt aan, die gemaakt is van houten planken. Op kleurrijke houten bordjes zie je namen geschreven van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en vermoord. Op deze plek kun je hen herdenken en symbolisch terugbrengen naar hun straat en hun huis.

De rituele route

Als je de rituele ruimte binnenstapt krijg je uitleg over de procedure. Bij het Tijdkantoor krijg je rituele tijd uitgereikt. Uit een monumentaal opgestelde archiefkast kies je de naam van een persoon die je ‘terug naar huis’ wilt brengen. Aan werktafels versier je een bordje en schrijft daarop de naam. Het plankje met de naam leg je vervolgens in de grote plattegrond op de plek van het oorspronkelijke woonhuis. Het thuisbrengen ontroerd. Je krijgt vervolgens een kop thee aangeboden en je kunt jouw ervaringen en gedachten delen met anderen. 

Help om de waanzinnig hoge aantallen slachtoffers te humaniseren! Doneer via onze Crowdfunding.

 DSC_0354DSC_0023Amsterdam. 4 mei 2017. Voorzitter 4 en 5 mei comite, Gerdie Verbeet, neemt deel aan het tijdelijk monument “Namen en Nummers” van kunstenares Ida van der Lee, 4 mei herdenking op Kastanjeplein. Het plein is opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon, is inmiddels een lokale traditie aan het worden en wordt voor de vijfde keer georganiseerd. In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote kaart van de buurt uitgelegd. Op kleurrijke plankjes staan namen geschreven. Het zijn namen van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en nimmer zijn teruggekeerd.

Amsterdam. 4 mei 2017. Voorzitter 4 en 5 mei comite, Gerdie Verbeet, neemt deel aan het tijdelijk monument “Namen en Nummers” van kunstenares Ida van der Lee, 4 mei herdenking op Kastanjeplein.
Het plein is opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon, is inmiddels een lokale traditie aan het worden en wordt voor de vijfde keer georganiseerd.
In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote kaart van de buurt uitgelegd. Op kleurrijke plankjes staan namen geschreven. Het zijn namen van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en nimmer zijn teruggekeerd.

Amsterdam. 4 mei 2017. Voorzitter 4 en 5 mei Comite, Gerdie Verbeet, neemt deel aan het tijdelijk monument “Namen en Nummers” van kunstenares Ida van der Lee, 4 mei herdenking op Kastanjeplein.
Het plein is opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon, is inmiddels een lokale traditie aan het worden en wordt voor de vijfde keer georganiseerd.
In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote kaart van de buurt uitgelegd. Op kleurrijke plankjes staan namen geschreven. Het zijn namen van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en nimmer zijn teruggekeerd.

Waarom?

Intieme beleving

Namen en Nummers is een op maat gemaakte beleving zodat je je kunt identificeren met de joodse slachtoffers. Bij Namen en Nummers wordt op verschillende manieren het innerlijke proces van herdenken aangesproken. Je krijgt de tijd om stil te staan en het gejaagde stadsleven los te laten en het ritueel in verschillende stappen te ondergaan. Jouw creativiteit wordt aangesproken waardoor je bijdraagt aan een groeiend kunstwerk. Dit proces van herdenken en bezinning raakt aan menselijke gevoelens als angst voor verdrukking en verlies van vrijheid.

Joodse slachtoffers Oosterparkbuurt

In 2008 krijgt kunstenares Ida van der Lee de link van Joodsmonument.nl  doorgestuurd van haar buurjongen.  Ida woonde 27 jaar op de Vrolikstraat 281-3. Ida: ‘Uit die straat alleen al zijn 1200 Joden weggevoerd. En in mijn huis woonden dus een Joods echtpaar. Allemaal tijdens de holocaust weggevoerd en vermoord. Ik vond het schokkend dat ik en anderen dat niet wisten. Daarin wilde ik verandering brengen.

Bijzondere dodenherdenking Kastanjeplein

Ik heb  daarom het community art project Namen en Nummers bedacht. Het maken van de naambordje is een intense ervaring. Zelf de naam schrijven en je creativiteit inzetten om er iets moois van te maken geeft het gevoel dat je werkelijk iets voor de slachtoffers kunt doen. De aandacht die je eraan besteed brengt ze een heel klein beetje terug. Door het symbolisch thuisbrengen sluit je een slachtoffer, een uniek persoon, in je hart. Het stratenmonument groeit elk jaar met meer namen. We werken toe naar volledigheid met alle 2800 gedeporteerde bewoners uit deze buurt. Hopelijk is het in 2020 klaarNamen en Nummers Amsterdam

Programma

Namen en Nummers 2019

Herdenkingsritueel Kastanjeplein, Amsterdam-Oost
 • Zaterdag 4 mei van 11:00 uur  - 20:15 uur
  • 11:00 - 18:30 uur: naambordjes maken en een joods slachtoffer symbolisch thuisbrengen. 
  • 19:30 - 20:15 uur: herdenking met klank, zang en bloemen leggen o.l.v. Emma Rekers
Vrijheidsmaaltijd Na Nu is aan U Kastanjeplein, Amsterdam-Oost
 • Zaterdag 5 mei van 13 - 16 uur 
  • vrijheidsmaaltijd: zelf eten meenemen en op een tafel zetten
  • middels een ritueel deel je met buurtgenoten verhalen over de buurt
  • de verhalen worden in een grote plattegrond van de buurt geschreven of getekend.
Crowdfunding Voor je buurt
 • Van 19 april tot 19 mei:
Presentaties
 • Dinsdag 12 maart: partnerbijeenkomst Amsterdams 4 en 5 mei Comite 
 • Donderdag 14 maart: atelier Wenckebachweg 144 -148
 • Donderdag 4 april van 19:30 - 22:00 uur: Koninklijk Instituut in de Tropen. 
Schoolprogramma's en workshops
 • 11 leerlingen van het Nicolaas Lyceum lopen elk 30 uur stage 
 • 2 leerlingen van de Amsterdam International Community School
 • 3 en 12 april:  Basisschool st. Barbara
 • 8 april en 10 april: Montessori College
 • 9 april Basisschool Linnaeus  
 • 9 en 23 april: Metis Montessori Lyceum
 • 15 april: Odensehuis, inloophuis voor mensen met dementie
 • 18 april: Assadaaka Community voor migranten
Voorbereidingen vrijwilligersteams
 • Zaterdagen 24 november, 16 februari, 14 april:  klus middagen  
 • Dinsdag 23 april van 10 - 12, van 14 - 16, van 19 - 21 uur: Flyeren 
 • Dinsdag 23 april 10 - 12 uur: Tijdkantoor 
 • Dinsdag 23 april 19 - 21 uur: 5 mei Vrijheidsmaaltijd
 • Woensdag 24 april 10 - 12 uur: Hoogste Tijd
 • Woensdag 24 april 15 - 17 uur:  Nazit
 • Woensdag 24 april 19 - 21 uur: Werktafels
 • Donderdag 25 april 10 - 12 uur:  Ontvangst
 • Donderdag 25 april 14 - 16 uur:  Catering
 • Donderdag 25 april 19-21 uur: Stratenmonument / Naambordjes
 • Vrijdag 26 april 10 - 12 uur: Spoor
 • Vrijdag 26 april 14 - 16 uur: Archief
 • Woensdag 1 mei 15 - 17 uur: opbouw, afbouw, inrichten, transport
 • Vrijdag 3 mei 13 - 17 uur: inrichten Kastanjeplein
 • Zaterdag 18 mei 10 - 13 uur: evaluatie met lunch
Zangrepetities
 • Zondag 14 april 14:00 - 17:00 uur, atelier 
 • Zondag 28 april 18:30 uur - 21:00 uur, atelier
 • Maandag 29 april 18:30 uur - 21:00 uur, atelier
 • Vrijdag 3 mei 19:00 uur - 21:00 uur, Kastanjeplein
Uitvoeringen
 •  Zaterdag 4 mei van 11:00- 20:00 uur: herdenkingsritueel Namen en Nummers op het Kastanjeplein
 •  Zondag 5 mei van 13:00 - 16:00 uur: vrijheidsmaaltijd Na Nu op het Kastanjeplein.

 

 

 

Wie?

_MG_0002-2 - versie 2

Ida van der Lee is beeldend kunstenaar en heeft zich gespecialiseerd in rituele kunst en community art. Ida woonde van 1985 tot 2011 in de Vrolikstraat. In haar huis woonden tot 1941 Eliazer Bas en Naatje Bas Peperwortel, ze zijn beiden in Auschwitz omgekomen. In 1999 heeft ze in de Vrolikstraat het kunstproject Wasgoed is Goed’ uitgevoerd. De straat werd volgehangen met wasgoed. Ook heeft ze de traditie van Allerzielen weer nieuw leven in geblazen. Op de Nieuwe Ooster heeft ze haar eerste editie van Allerzielen Alom gerealiseerd. Meer weten over Ida van der Lee en haar kunstprojecten? Kijk dan op idavanderlee.nl

Credits 2019. Financiering: VSBfonds, gemeente Amsterdam, Amsterdams 4 en 5 mei Comite, crowdfunding Voor je Buurt. Buurtcomité Anna Hekker, Bert Runhaar, Emmi Schumacher, Gerrie Buijze, Ieke Ginjaar. Vrijwilligers: Aad Hekker, Amos Frank, Anna Hekker, Anja Slagt - Koning, Anne Berk, Anne Goossensen, Annemiek Bakker, Aurea Fernandes, Bert Runhaar, Bert Vuurberg, Bill Wei, Caecilia van der Drift, Cecile Clappers, Daphne Meijer, Denise Payne, Edmond de Ru, Eline Arisse, Ellen Mulder, Ellen Ros, Emmi Schumacher, Emmie Leenen, Erin van Alten, Fleur Botman, Frans Janssen, Frits Wegenwijs, Geesje Tomassen, Gerrie Buijze, Grady van den Bosch, Hans Elsinga, , Ieke Ginjaar, Inge Wildschut, Jaap Slagt, Joanna Wojtkowiak, Jose Taekema, Judith Ensel, Judith / Jane Ment, Lia Rijnhart, Lida van Dijk, Liesbeth Stoute, Liesbeth Weinans, Lilian de Bruijn, Magdalena Koopmans, Marella Karpe, Marian van Kleinwee, Margriet Minnema, Marleen van Ark, Martine van Erkel, Mieke Vergeer, Mirjam Makkenze, Monique Thoonsen, Nicoline van der Heijden, Oksana Khrebtova, Peter Kersbergen, Pierre de Boer, Riky Smid, Rita Rutten, Rene Philippus, Saar Frieling,  Soxna Fall, Suzanne Esser, Sylvia van Steenis, Trix Reijn, Wendela Kloosterman . Muziek: Bas van Waard, Margareth Iping, Simone en Ruloff Manuputty, Heather en Yael Kurzbauer Zang o.l.v. Emma Rekers: Anna Hulzink, Anna Vera Verschuur, Barbara van Os, Bart Notelaers, Bert Runhaar, Betty Niesing, Cecile Clappers, Cintha van de Hanenberg, Clara Rekers, Ellen Ros, Emily, Emmie Leenen, Fleur, Gerda Peet, Helena Koning, Helma Brouwer, Helmi, Ientje Hazewinkel, Jacqueline ter Veer, José Anne Berk, Lida van Dijk, Lieke Mair, Lydia  Scholte, Marion Oskamp, Mariska van Rijn, Marjolijn Roel, Marloes Vermijs, Martine van Erkel, Nina van Veen, Nytka van Nieuwkoop, Peter Rijnsburger, Pieter Blomjous, Saar Frieling, Sara Frances, Sarah Jens, Sietske Kemp, Simone Mannuputy, Sjieka, Sophie van Weeren, Suze, Trees Pels, Trix Reijn, Ulrike Siems, Vera Vlot, Wendela Kloosterman, Wies Blomjous. Partners: Amsterdams 4 en 5 mei Comite, gemeente Amsterdam, Assadaaka Community, Barbara School, Joods Historisch Museum,  Linnaeusschool, Metis Montessori Lyceum, Montessori College Oost, Nicolaas Lyceum, woonzorg centrum Kastanjehof, Odensehuis. 

Credits 2018. Buurtcomité  Amos Frank, Bert Runhaar, Ieke Ginjaar, Emmi Schumacher. Vrijwilligers: Channa Al, Joep Bajema, Annemiek Bakker,  Anne Berk, Eleonoor van Beusekom, Pierre de Boer, Roelie Boon, Pierre de Boer, Grady van den Bosch, Froukje Dijkshoorn, Peet van Duijnhoven, Nini van Driel, Caecilia van der Drift, Marieke van Eijkelen, Hans Elsinga, Judith van Ensel, Aurea Fernandes, Saar Frieling, Marja aan ‘t Goor, Anne Goossensen, Jack en Alice de Groot, Mijke de Hartog, Aad Hekker, Anna Hekker, Peter Hermans, Isam, Ihossin, Catherine Jonkhoff, Judith, Marella Karpe, Noor Karpe, Peter Kersbergen, Oksana Khrebstova, Magdalena Koopmans,  Heather Kurzbauer, Yael Kurzbauer, Anne Marieke Kussendrager, Suze de Lang, Mirjam Makkenze, Daphne Meijer, Judith Ment, Mohammed, Amy Molin, Ellen Mulder, Elly Overman, Denise Payne, Anne Marie en Lisa Pilon, Reezy, Mieke Richter, Lia Rijnhart, Edmund de Ru, Rita Rutten, Noa van Scherpenzeel, Emmi Schumacher, Isabelle Schuurmans, Anja Slagt- Koning, Sylvia van Steenis, Liesbeth Stoute, Monique Thoonsen, Hatice Tumer, Jan Visser, Biem Vlaming, Bert Vuurberg, Henriette van der Waal, Bill Wei, Liesbeth Weinans   Productiemedewerkers: Itie Langeland, Mike de Koning, Emma Terra, Joemie Moes, Freddie Walker  Muziekprogramma: o.l.v. Emma Rekers met  zangers: Rutger Grotius, Mattijs van de Woerd, Florian Gerritsen, Charlie Berendsen, Bart Notelaers, Marion Oskamp, Marjolein Roeleveld, Barbara van Os, Leonie Bruggeman, Nellie Bodt, Helena Koning, Emily Den. Sophie van Weeren, Elsbeth Fontein  Catering: Mahwash Aziz   Samenwerkingen: Amsterdams 4 en 5 mei Comité, Geheugen van Oost, Kastanjehof woonzorg centrum, Oorlog in mijn buurt, Vrienden van het Oosterpark Financiering: Amsterdams 4 en 5 mei Comité,  gemeente Amsterdam (subsidie regelingen: diversiteit, 4 en 5 mei), Prins Bernard Cultuurfonds, VSBfonds, Crowdfunding voor je Buurt. Sponsoren: ABG Parochie, Albert Heijn, Bakkerij Hartog, Hotel Manor, Kastanjehof, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Stadshout Amsterdam. Workshops: Assadaaka, Linnaeusschool, Barbaraschool, Koninklijk Instituut voor de Tropen,  Dynamo Oosterpark en Biko.

 

 

Foto’s

« 2 of 2 »

Latest news

IMG_3751

(Nederlands) Vrijheidsmaaltijd op het Kastanjeplein

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Amsterdam. 4 mei 2017. Voorzitter 4 en 5 mei comite, Gerdie Verbeet, neemt deel aan het tijdelijk monument “Namen en Nummers” van kunstenares Ida van der Lee, 4 mei herdenking op Kastanjeplein.
Het plein is opgetuigd als rituele herdenkingsplek met een zorgvuldig geënsceneerde route langs verschillende stadia van bezinning en reflectie. ‘Namen en Nummers’, dat als eenmalig kunstproject begon, is inmiddels een lokale traditie aan het worden en wordt voor de vijfde keer georganiseerd.
In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote kaart van de buurt uitgelegd. Op kleurrijke plankjes staan namen geschreven. Het zijn namen van joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en nimmer zijn teruggekeerd.

(Nederlands) Job Cohen en Gerdi Verbeet herdenken

Sorry, this entry is only available in Dutch.

IMG_5233

(Nederlands) Stadshout voor naambordjes

Sorry, this entry is only available in Dutch.

See all our news

Contact opnemen

Address: ida[at]idavanderlee.nl

Partners

Financiële ondersteuning 2017

Schermafbeelding 2014-08-26 om 22.57.16  Schermafbeelding 2015-03-17 om 11.03.26Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.48.22

 

Financiële ondersteuning 2012 t/m 2016

   170-002-IMPACT-logo_Rood_2   Schermafbeelding 2014-08-26 om 22.57.16 Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.48.22               Schermafbeelding 2015-03-17 om 11.03.26