Job Cohen (voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei Comite) en Gerdi Verbeet (voorzitter Nationaal Comite 4 en 5 mei) bezochten Namen en Nummers in 2017. Niet voor een toespraak, maar om zelf te herdenken en het ritueel te herdenken.

Job Cohen:
‘een indrukwekkende campagne: zo gaan de namen van de joodse slachtoffers niet teloor. Namen en Nummers was een hoogtepunt voor mij in 2017.’

Gerdi Verbeet: Op 4 mei heb ik deelgenomen aan het bijzondere project. Door een doordachte opeenvolging van ervaringen en handelingen word je teruggezet in de tijd dat deze ramp zich voltrok. Ik koos Esther van der Wiek-Montezios om terug te brengen naar haar huis in de 2e Oosterparkstraat 89 1 hoog. Ik heb met aandacht het met krijt getekende spoor terug gevolgd.
Mooi vond ik ook het gesprek met buurtbewoners op de bank. Het is zo belangrijk dat we met onze buren van gedachten wisselen en onze schouders zetten onder het in stand houden van onze mooie, open, tolerante samenleving en verantwoordelijkheid nemen voor onze democratische rechtstaat. Ik hoop dat dit bijzondere project voortgezet wordt totdat onze laatste vermoorde Joodse buurtgenoot is ‘thuisgebracht’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *