In 2016 hebben 65 mensen na afloop van hun rituele ronde het evaluatieformulier ingevuld. De reacties zijn zeer innemend. In de bijlage vindt u het pdf bestand met geheel uitgewerkte evaluaties. evaluatie formulier 2016 kopie

Een paar citaten:

‘toen ik in de Oosterparkstraat woonde realiseerde ik me de geschiedenis van de vroegere bewoners niet’

‘o evoke things makes more impression than to show things. like they do in France’

‘Indruk maakt het kastje met kleine laatjes waarin je de feiten kunt lezen. Uit NL werden 102.000 Joden weggevoerd. Uit Denemarken waren het slechts 100 Joden. In Denemarken had de koning de moed om elke morgen te paard door Copenhagen te rijden met een Jodenster op. Hij moedigde de Denen aan om allemaal een ster te dragen.’

‘Ik heb onlangs een intens mentaal proces afgerond. Op 4 april heb ik voor het eerst tegen mezelf gezegd “Ik besta. Het is heerlijk dat ik besta”. Daarmee heb ik gedeald met een diepe levenslange overtuiging “Ik had nooit geboren mogen worden.” Ik kies nu voor het leven. Dit ritueel was voor mij reinigend. Dank je wel.’

‘In de verhalen komt vooral naar voren dat mensen emotioneel geraakt worden door het ritueel en het juist daarom een prettige en goede manier van herdenken vinden. De gesprekken, de aandacht, even op adem komen bij de thee, worden hierbij als ondersteunend ervaren. Voor sommige mensen is het ritueel heel persoonlijk door wat zij zelf of de familie hebben meegemaakt.’

‘Dit evenement heeft een verdrietig gevoel bij me losgemaakt. Ik vond het bijzonder om buiten onder de koepel bij “reisleiders”  en nog een paar mensen vol te schieten. Dat gebeurde, overkwam mij twee keer. En dan die heerlijke thee! Zeer bedankt!!!’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *